dream a little dream of me

етикет театър.

в понеделник гледах „малка пиеса за детска стая“ в 199. вчера – „едмонд“ в натфиз.

малко размисли, вървящи по вълнообразна допирателна към етикет съпоставка.

199 винаги са били малко по-особен театър. малко актьори, често пъти моноспектакли, които те стряскат с близостта си. малката зала допринася още повече, а на по-предните редове си се чувстваш направо неудобно. най-вече това беше на „доброто тяло“, което е една от най-добрите постановки, които съм гледала изобщо. ще се опитам да разкажа без излишно спойлване, или по-точно ще спойлвам точно колкото да не се издразня, ако го чета аз, без да съм ги гледала.

тук актьорите са четирима (+1 допълнителен), включително двама брилянтни, и поне техните персонажи се развиват достатъчно дълбоко за час и половина. за пореден път се вижда, че пиеса може да се разиграе и с четири стола на сцената. като цяло основният проблем (по оста приятели-любим човек) е изключително конкретен и често срещан, навлизаме в него, разнищваме го в детайли и накрая се чудим дали това е всичко..под звуците на the mamas & the papas – dream a little dream of me.

едмонд, от друга страна, е по-масивна, по-обективна, по-обществена. ако не греша, стъпвам за пръв път в натфиз изобщо, камо ли в учебния им театър. имаме всякакви обществени проблеми в паралел с личностни, от себеутвърждаването в обществото през алкохол, наркотици, оръжия, тука има-тука нема, новини на турски, малцинства, провинциализъм, проституция, тънкото гласче в главата, тук усилено до безпаметност, до хомосексуализъм и убийство. чак да се чудиш как се събра в 2 часа (малко прекалено). има интересно решение за главния персонаж, което няма да издавам, и ми е интересно до каква степен гореспоменатите са присъствали в оригинала (дейвид мамет).

но ако гледате която и да е, дълбоко се съмнявам да се разочаровате. :)

Advertisements
dream a little dream of me

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s