летете с росинант

казват, че за умрелия се говори или добро, или нищо.

вярвам, че българското кино не е тръгнало на умиране, затова и този пост. powered by дъждовен следобед, кафе и висоцки.

филмът е от 2007 и вътре е набутан поне един от петима български актьори, за които ще се сетите на момента. включва георги мамалев, ицко финци, стефания колева, кръстьо лафазанов, дидо, нона йотова, мая новоселска, нети? че дори разни епизодични роли на татяна лолова, тончо токмакчиев и други. май идеята му е била да бъде комедия на абсурда. смешните моменти според настроението могат да бъдат 2 или 3, което пак е нещо.

оставяйки това настрана, страхотно е, че с този жанр сме подканени да надскочим границите на конкретното и да достигнем до общочовешки внушения, както вероятно още продължава да казва преподавателят ми по литература в продължение на 7 години. аз обаче общочовешки внушения не видях. има някакви хора, които ходят насам-натам, основната сюжетна линия бива изоставена доста често, за да се впуснем в някаква паралелна, което по принцип е ок, но не и ако не се разбира нито идеята, нито нищо.

досегът ми с българска комедия на абсурда от последните години е единствено „Хиндемит“, но той определено беше въздействащ, с послание. имаше откровено нелогични моменти, в които би трябвало да се крие чарът на този жанр, нали?

та да. осмиваме малко чалгата, малко селянията, малко мястото на българия в европа, обществената позиция „мамино синче“, слагаме 2 клишета за любовник в гардероба, две руси близначки-ангелчета и..не схващам защо ни е всичко това. чак да го хване срам човек, че музиката е на горан брегович.

харесвам филми, които оставят усещане след себе си. примерно, от гледаните наскоро „Пансион за кучета“ и „Хиндемит“ ми оставиха. че и хубави спомени, свързани с хубава музика. и мисля, че ще престана да обръщам особено внимание на рейтинга на българските филми в IMDB. все се надявах, че по-малко хора са на принципа „бутай десетки, че е наш“, но явно не е така.

бележка под черта – защо все със западноевропейски references в заглавията? (: да ни се стори по-познато и родно ли?

Advertisements
летете с росинант

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s