when it’s good, it’s good

–          къде ходихте уикенда?

–          никъде, тука си бяхме.

думите са прекалено груби, за да опишат всичко това, а колкото повече възвръщаш способността си да описваш, толкова по-малко има за описване. с тази забележка все пак ще споделя какво ме вдъхновява все повече зад ex-малкото черно балонче горе вдясно.

изведнъж всеки детайл започна да има значение. отивам на лекции покрай оградата с храста с червените листа, забелязвам едно наполовина жълто, наполовина червено и си мисля за него 20 крачки по-нататък. после завивам и не се качвам на автобус, за да гледам шарената Витоша. от неделя сутрин  никога не съм виждала по-красива есен, макар и до пътя, по-невероятна дъга от онази, по-ясни цветове. небето е синьо, облаците са бели или драматично тъмни и, противно на очакванията ми, светът не е тъжен и десатуриран, а има всички цветове, за които можеш да се сетиш. нищо не е измислено от мен, от теб, от модната индустрия – дори опаковката флумастри, с която се срещнахме вчера на улицата, но не взех, е бледа имитация на всички цветове, които се срещат в природата. обикновено на майка ми й се случва онзи момент с „някой там горе ме харесва” – мисли си, че е гладна и веднага намира вафла, а пари – ежедневно :D явно съм наследила нещо, така и така само цветове са ми в главата.

и явно има защо да е така. по много симпатичен начин съм усещала нещо, без да мога да го напипам – така или иначе нямаше да е нищо по-различно от стреляне в тъмното. но това, което знаех от предишния път, което все пак не беше малко, беше смело смачкано на топка и захвърлено в ъгъла под формата на очаквания…като почти незабележима част от пейзажа, малък красив детайл. а като стана дума за детайли…

всичко е детайл. има само малки детайли и всепоглъщаща с мащаба си и със спиращата дъха и учестяваща пулс красота. всяка тревичка е прекрасен, малък, groovy детайл, който танцува сам, не се интересува прекалено от този до него, но все пак са в идеален синхрон. всяка тревичка, всеки храст, клон, листо, дърво, балонче, капка, човек. нещата, които са като портали към тази необикновена версия на обикновения свят – всеки природен детайл, огънят, сапунените мехури, ти. цветове има безброй, нищо, че е в тъмното. това е моментът, в който ще се чувствам най-приемана от този свят. това беше? или един от многото.

всичко е едно и егото изчезва, защото виждаш, че нямаш по-голямо значение от тревичката. в същото време имаш също толкова голямо значение, колкото нея. танцът сам по себе си не е нищо, но е имитиране на естествения начин, по който всичко пулсира заедно с музиката. музиката сама по себе си не е нищо, но определя движението на всичко. нищо само по себе си не е нищо, а дали който и да е отговор е „всичко” или „нищо” няма никакво значение.

толкова се радвам, че беше с мен в това, но в същото време това го осмислям после. а тогава беше най-естественото нещо и дори не ми направи впечатление. също после осъзнах, че без теб едва ли щях да стигна до там. или ти без мен. тук няма думи.

искам всеки да го изпита, но на никого не мога да го обясня. познавам по леките ви знаещи усмивки и репликата „те тези неща не се обясняват много”. дори не бих опитала на някой, който няма никаква склонност – така де, опитах, получавам „мхмм”. така че стигнахме до извода, че най-доброто, което можеш да кажеш на някого, е „ела с мен”. или да поукрасиш разказа и да използваш най-спретнатите думички, на които си способен. нямам за цел конкретно това, но обичам да изпипвам нещата. вече знам и усещам колко е едноизмерна и фотографията, и музиката, и всичко, когато не е в синхрон…

Advertisements
when it’s good, it’s good

One thought on “when it’s good, it’s good

  1. cwet4e каза:

    така е, колкото и думи и снимки да използваш, няма как другите да усетят същото, ако не са били с теб или не са изпитвали подобно чувство. Но доро тогава пак няма как да са били вътре в теб, те просто не са ти, за да знаят какво е било, достатъчно и те да са имали подобен миг на блаженство, за да ти отвърнта с усмивка :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s