отново за торбичките

малко тъпо, че след такъв страхотен семинар (пореден на тема „Битници и хипита“) и глава, пълна с Кен Киси, Нийл Касиди, Керуак, Вонегът, коси, цветя и L…окей, окей, се налага да обърна внимание на такава mundane тема като найлоновите торбички, но няма как, отлагам го от няколко дни.

поне да почерпя с едно цветенце, за да не ви принизявам толкова бързо. то е част от един от двата скорпионски рождени дни вкъщи, след минаването на които имаме малка леха, може би оранжерия, скромна градинка…а през останалото време от годината е друга история, но това е предмет на друг разговор.

наскоро ми се наложи да направя по-голямо пазаруване, за което отзивчиви хора ми помогнаха. взимам си аз солидно количество найлонови торби за многократна употреба, навъртащи се вкъщи, за да не взимам допълнителни от магазина, при което срещам въпросителен поглед „ама защо взимаш торби, то в магазина има“. учудих се, че отново ще водя този разговор, опитах на две – на три да обясня, че колкото повече торби взимам, толкова повече торби ще се произведат, но явно не бях разбрана.

не знам колко повече нужда има да се говори по въпроса, но явно има накъде да се повишава awareness-ът, така че какво пък.

с всяка ваша торбичка, която взимате платено или безплатно от магазина, природата не ликува. и, за да се явя анти на fb страниците от типа „Искате ли торбичка? – Не, ще си го нося на главата/завра отзад“ (а аз много, много рядко съм анти), всичко ще е по-лесно, ако се вложи съвсем мъничко мисъл. не всяко пазаруване е инцидентно, никакъв проблем не е да си вземеш собствена торбичка от вкъщи, платнена торбичка да си седи на дъното на дамската чанта, раница, мрежичка, кошница, кофа, вана, кана или просто нещо, което да събира нещо. или, ако наистина няма къде да сложиш покупката (в това включвам джобовете, ако е малка, или да я носиш на ръце, ако ситуацията позволява), можеш да вземеш най-малкото количество торбички, което ще ти свърши работа, не по една за всяко кисело мляко. и след всяко пазаруване можеш да си броиш колко торбички си спестил, което е обнадеждаващо.

и ако всяка взета торбичка се използва колкото може повече, тези от дегрален по възможност преди да се разпаднат :D, става още по-хубаво. едно е да се радваш, че не са ти дали допълнителна торбичка, второ е да ги спреш, преди да са ти я дали, трето е направо да ги накараш да извадят продукта и да им оставиш торбичката, ако не си автоматизирал достатъчно репликата немидавайтеторбичка.

но защо, аджеба, бихме го направили? не ме разбирайте погрешно, найлонът е незаменимо нещо в някои ситуации, но в гореизброените други по-безвредни за природата материали вършат същата работа. просто няма нужда от произвеждането на безсмислени допълнителни неща, които да висят по дърветата с месеци или да се разграждат стотици години. въпрос на навик е :)

Advertisements
отново за торбичките

3 thoughts on “отново за торбичките

  1. Manrico каза:

    Казано е – с добра дума и данък върху торбичките можеш да постигнеш много повече, отколкото само с добра дума:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s