TEDxNBU във видео

за тези от вас, които помнят един слънчев петък през март – първото издание на TEDxNBU – най-накрая има видео от вдъхновяващото събитие :) за тези, които искат да си припомнят събитието – ето впечатленията ми в текстов вариант.

презентациите по ред на представяне:

пожелавам ви приятно гледане :)

Advertisements
TEDxNBU във видео

7 thoughts on “TEDxNBU във видео

 1. Благодаря за клипчетата, бяха интересни! Но, има няколко неща, които не разбирам:

  Първото е идеята за презентации на български език с английски заглавия. Без превод. Представете си, че намерите някаква колекция от супер яки клипове със заглавия на английски език, решите да ги загледате и хората ви заговорят на унгарски. It sucks. Ясно е, че клиповете са предназначени за българската аудитория, която никак не е голяма, но защо тогава я ограничаваме допълнително като затрудняваме избора на тези, тези, които не знаят английски? Наистина, не мога да си го обясня това. Няма никаква логика. Рискувам да прозвуча критикарски, но изглежда като лош напън за криворазбрана псевдо модерност и е кофти.

  Второ, защо „ТЕД“? Защо НБУ се асоциира с ТЕД, а ТЕД не се асоциира с НБУ? И, какво значи „независимо организирано събитие“? ТЕД също е независимо организирано събитие. Но няма нищо общо с НБУ. Похвални са усилията на презентаторите в това изцяло побългарено събитие, не ме разбирайте погрешно, пожелавам им много успехи и занапред. Пожелавам им още много такива, но малко ме дразни пълната безидейност на „шапката“, под която се случва всичко. Значи, имаме гениални презентатори, но нямаме достатъчно гениална идея, за да измислим собствено три-четири буквено заглавие на събитието. И трябва задължително да го препишем от някъде. От някоя утвърдена „западна“ марка. За предпочитане на английски, защото е, хм, по-така, модерно, нали. Кофти.

  Целият ивент получава шестица за презентаторите и две двойки: за заглавията на английски и за копи-пейста, а.к.а. абсолютната безидейност на организацията и липсата на всякаква креативност на формата.

  6+2+2 = 10 / 3 = 3,333333333333333…

  Или три за срока и три за годината.

  На косъм от поправка.

  Така е, когато човек не мисли самостоятелно и преписва от чуждите тетрадки…

  1. по първия въпрос – клипчетата са качени от профила TedTalks в youtube – изискването за провеждане на всяко TED събитие е да се качат после презентациите от него. предполагам, че английските заглавия биха били по-удобни за превод, а и TedTalks не е български профил все пак. затова и се качват с такова закъснение – предполагам, че трябва първо да се прегледат.

   по втория въпрос – вярвам, че си запознат с концепцията TED – ако не, можеш да се запознаеш на официалния сайт. буквата х в TEDx означава, че събитието е независимо организирано – такива на територията на България има вече няколко – TEDxBG, TEDxYouth Sofia и третото е TEDxNBU. така че това не са просто презентатори, събрани от кол и въже, за да говорят празни приказки, а зад тази инициатива стоят хора, доста добре запознати с концепцията на TED и желаещи да я възпроизведат на такова място като НБУ, което е подходящо за споделяне на идеи.

   надявам се да съм отговорила на въпросите ти, можеш да потърсиш информация за горните инициативи и питай, ако има друго :)

 2. А най-долу четем: „В този видеоклип има съдържание от EMI, който го е блокирал за показване във вашата държава по силата на авторското право“ Три на релси.

 3. И, накрая, извинявам се за спама, но се сетих, че когато човек критикува, трябва да посочва и някакви алтернативи. Има доста подходящи български формати в това отношение. Само един от успешните примери е, да речем, клуб „Спри и помисли“, който е изцяло вдъхновен, създаден, организиран, спонсориран, поддържан и провеждан от българи. Имал съм удоволствието да присъствам няколко пъти, като гост и като презентатор, при това – в „провинцията“ и смея да твърдя, че нивото не е по-ниско от това на всяко събитие в оригиналния ТЕД, с който толкова много обичаме да се идентифицираме. ТЕДх е чудесна международна инициатива и „Спри и помисли“, като клуб, също е вдъхновен от идеята, но го няма копи-пейста в цялата работа. Изглежда, някак, по-самостоятелно. Носим втора употреба западни дрехи, караме втора употреба западни коли, защо трябва и мероприятията ни да са втора употреба западни идеи? Защо трябва винаги да се осъществяваме под някакви търговски марки, които идват отвън? Мисля, че сме достатъчно добри да създаваме и собствено качествено съдържание от нулата. Или не сме?
  Както и да е – пожелавам успех на събитието! Живеем в епохата на американската културна хегемония и е много трудно да „избягаш от гравитацията“ и да си оригинален, но без да се „макдонализираш“ в културно отношение. По-трудно е само да не се маргинализираш.

  1. няма лошо в самостоятелността, разбира се – всяка идейна инициатива е нещо, което подкрепям, но понякога може би няма лошо във франчайза на идеи, ако така ще се разпространи по-лесно посланието :) важното е да се мисли и да се прави нещо, а под какъв формат ще се разпространи..аз поне много харесах TEDxNBU, догодина ми се иска да участвам и в организацията, а от TEDxBG също съм гледала много силни неща :)

 4. Благодаря ти много за отговорите, Бамфи! Запознат съм с концепцията и уважавам хората, които стоят зад реализацията й в БГ, както и НБУ като модерна образователна институция. Точно това е причината да мисля, че могат да са по-самостоятелни. Могат да вдъхновяват други държави със собствени идеи и инициативи, а не да се напъват да бъдат асоциирани към чуждите идеи, да се съобразяват с чуждите изисквания, да чакат клиповете им да се преглеждат и одобряват, да координират действия, да слагат английски заглавия на български презентации (без превод?!) и т.н., и т.н… Уф, дано да не съм прозвоучал прекалено хейтърски. Май точно така стана. Хайде, спирам да троля тук. Поздрави и, нали знаеш, нищо лично! Просто едно мнение от един човек, който е много ЗА това да си креативен. По своему.

  1. няма проблем :) леко хейтърски прозвуча, но тъкмо опит да отрепетирам един принцип, за който научих от твоя блог – пазенето на най-силните козове за дискусията след поста :D

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s